

Trauma Release
Gedurende ons leven maken we heel wat mee. Geboorte, verlies, relaties die voorbij gaan, verandering van baan, verhuizing, een ongeluk, ziekte, blessures, pesten. Een leven is vaak veelbewogen.
Sommige situaties maken veel indruk, andere weinig. Soms duurt een periode van indrukwekkende gebeurtenissen langer, soms is het kort. Sommige mensen kunnen er gemakkelijk mee omgaan, andere blijven er langer last van houden. We gaan in een overlevingsstand om ermee om te kunnen gaan. Fysiek en mentaal emotioneel.
Wat is trauma?
Ons lichaam onthoudt de spanning van alles wat we meemaken. Ongeacht wat ons hoofd of onze omgeving ervan denkt. Ons lichaam onthoudt de impact die het maakte, de pijn, de shock, het wel of niet kunnen reageren.
​
Die spanning maakt je lichaam aan om te kunnen overleven in de (gevaarlijke) situatie en in de periode erna. Je gaat in Fight, Fright of Freeze modus. Om uit de situatie te komen, hebben je energie nodig om te vechten, vluchten of te bevriezen. De energie voor deze overlevingsstand wordt in je lichaam gecreëerd door aan aantal stoffen, zoals adrenaline. Sta je lang onder veel spanning? Dan is het niveau van deze stoffen te hoog. Je functioneert wel, maar belangrijke processen, zoals je spijsvertering en immuunsysteem, krijgen minder aandacht. Er ontstaan dan mentale, emotionele of fysieke klachten.
Al die spanning die je vasthoudt, gaat je in de weg zitten. Het blokkeert de stroming van energie en de werking van de reguliere processen in je lichaam. Het maakt dat je je niet lekker in je vel voelt, naar voelt, depressief, verdrietig, moe, uitgeput, boos of gefrustreerd. Of het maakt dat je lichaam ziek wordt. Hierbij kun je aan pijnklachten denken, aan burn-outklachten en bijvoorbeeld allergieën zoals eczeem.
Wanneer je lichaam de spanning loslaat, verminderen je klachten. In de natuur zou een hertje dat een aanval van een tijger overleeft, de spanning loslaten door zijn lijf intens te laten schudden, shaken. We leven in een maatschappij waar dat shaken niet als “normaal” wordt gezien. Na een impact gaan we “ gewoon” door met ons leven. Daardoor blijft ons lichaam in de overlevingsstand staan.
​