top of page
Zoeken

Hoe blijf je fysiek en mentaal gezond?Wat doe jij, naast je drukke leven als ondernemer, om fysiek en mentaal gezond te blijven? Deze vraag werd mij vandaag gesteld. En ik realiseerde me, dat die vraag meer inhoud heeft dan de zin die ze beschrijft. Wat een goede vraag ook.

Is die vraag gemakkelijk te beantwoorden? Nou... nee.


Hoe blijf je mentaal en fysiek gezond? Met andere woorden: Hoe blijf je in balans?

Dat is de vraag die niet alleen de ondernemer in mij zich stelt, maar ook de vaktechneut, de vrouw, de partner, de moeder, de mens. En niet per se in die volgorde.


In deze drukke, soms veeleisende samenleveving, is dat een echte uitdaging. Balans.Ik wil graag mijn rollen en taken goed doen. Voor mezelf en voor de anderen in mijn leven.

Want, dit leven is de moeite waard. Ik wil er niks van missen. Ben ik te druk met ondernemen of werk? Dan mis ik ontspannende dingen. Doe ik te veel? Dan raak ik overprikkeld en trapt mijn lichaam op de rem. Doe ik te weinig? Dan word ik verveeld en traag. Tja... keuzes.


Hoe ik dus in balans blijf?

Afstemmen. Steeds weer afstemmen.

Afstemmen met mezelf. Afstemmen met de dierbaren om me heen.


Als je afstemt, maak je de balans op.

Hoe voel ik me nu? Fysiek, mentaal, emotioneel? Hoeveel rust heb ik nodig?

Waar is nog ruimte? En wanneer is de grens bereikt? Wat is er nodig?


Die afwegingen, zijn net als balans, net als wij, dynamisch. Balans is niet statisch, balans is altijd in beweging. Het is dus helemaal oké om soms wat drukker te zijn. En soms wat rustiger. Soms wat meer onder de mensen, of wat meer tijd alleen nodig te hebben.


Gezond blijven heeft een aantal basisvoorwaarden:

Goede voeding, voldoende ontspanning en rust, voldoende inspanning en uitdaging. Afwegen of een belasting cq risico de moeite waard is. Hoewel dat een inkoppertje lijkt, zijn de hoeveelheden zijn geen vast recept.


De meeste dingen die ik doe, daar word ik blij van. Ondernemen, lesgeven, yoga, mediteren, muziek maken, schilderen, wandelen, tuinieren, koken, samen zijn met dierbaren. Blijdschap en vreugde maken stofjes in je lichaam aan waar je gezond door blijft.

En de rest? Doe ik met mate en zo gemakkelijk mogelijk.
53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page